Surdeigsbrød med solsikkekjerner og fennikelfrø
Den delikate smaken av fennikelfrø i dette brødet gir det lille ekstra.
GRANO D’ORO
SURDEIGSBRØD MED SOLSIKKEKJERNER OG FENNIKELFRØ
400 gr økologisk siktet hvete
100 gr økologisk sammalt hvete
350-370 gr lunkent vann
100 gr aktiv surdeigsstarter
9 gr salt
50 gr solsikkekjerner
2 ss fennikelfrø, knust i morter
Rør først sammen 100 gram aktiv starter og 350 gram lunkent vann. Bland så godt inn melet.
La det stå i 30-60 min før du tilsetter saltet sammen med resten av vannet. Knip saltet godt inn med hendene. La det igjen stå i 30 minutter.
Brett deigen tre ganger i bakebollen med 30 min mellom hver gang. Etter første 30 minutter med hvile, bretter du inn solsikkekjerner og knuste fennikelfrø.
Etter å ha brettet deigen tre gangen i bollen er den klar for forming. Ha deigen ut på en melet benkeplate og gjør en runde bretting (fra de fire sidene). La deigen få hvile i 20 minutter til før du former den en siste gang ved hjelp av en deigskrape. Legg den i en hevekurv, i et kjøkkenhåndkle med rikelig mel på.
Kaldhev brødet i kjøleskap over natten. Eventuelt kan du vente med formingen, sette deigen i kjøleskapet til neste dag, og så forme rundtstykker dagen etterpå når deigen er kald.
Stek morgenen etter på en stålplate eller i jerngryte. Forvarm ovnen til 230 C med gryten inni minst én time. Ta brødet ut av kjøleskapet og lag noen snitt i brødet med en skarp kniv for å la brødet utvide seg mens det stiger inni ovnen. Med jerngryte steker du de første 20 minuttene med lokk, og de siste 18 minuttene uten.
Med stålplate eller pizzastein: Stek først 20 minutter med damp i ovnen på 240 C, deretter 18 minutter uten damp på 220 C.