Gnocchi di Zucca
Myk og delikat, gresskargnocchi er en høyt elsket primo piatto om høsten. En enkel oppskrift som tilberedes med få ingredienser. Nyt nylaget gnocchi enkelt krydret med en kremet saus av smør, salvie og parmesan.
For å tilberede gode Gnocchi di Zucca (gresskar-gnocchier), myke men ikke får løse, er det viktig å tilberede gresskaret i ovnen for å gjøre fruktkjøttet tørrere og deigen bedre å jobbe med. Ved å blande poteter som har mer stivelse i deigen, binder gresskaret seg bedre og deigen blir lettere å forme. Noen oppskrifter har ikke poteter, men jeg anbefaler det for å gjøre tilberedningen enklere.
Rik på næringsstoffer, inkludert mineralsalter, vitaminer og betakaroten, er gresskar en grønnsak som høstes om høsten og lagres gjennom vinteren; den brukes i matlagingen når den er helt moden og fruktkjøttet er søtere. Hvert gresskar har sin egen oppskrift. For gnocchi foreslår jeg en av de mest allsidige variantene. Jeg har brukt Hokkaido gresskar og flaskegresskar. Begge fungerer utmerket.
Disse Gnocchi di Zucca smaker nydelig med en saus med lett smak, for ikke å endre gnocchiens delikate smak. Anbefaler å smaksatte med en kremet saus av smør, salvie og revet parmesan.
RICETTA
Gnocchi di Zucca
4 personer
500 g bakt gresskar
350 g di røde poteter (gjerne litt gamle)
150 g hvetemel
1 egg
smør
salvie
parmigiano reggiano
salt
pepper
1. Vask gresskaret godt, del det i to og fjern frøene i midten. Stek de med snittflaten ned i varmluftsovn i ca 45 minutter på 200°. I mellomtiden koker du potetene, hele med skallet på. Det vil ta 30 minutter avhengig av størrelsen. Når de er klare, la dem renne av seg, og mos dem gjennom en potetstapper/gnocchipresse mens de er varme.
2. Avkjøl gresskaret. Det kan gjerne stå en dag i kjøleskapet. Så blir det også tørrere og enda bedre å bruke. Skrap ut gresskarkjøttet fra skallet og press det gjennom en gnocchipresse. Lag en haug av potet- og gresskarpuré på arbeidsflaten. Knekk egget inni, tilsett en klype salt, litt muskatnøtt og begynn å blande alt sammen med en gaffel. Tilsett så siktet mel litt og litt.
3. Bland alt godt sammen ved hjelp av en deigskrape, elt deigen forsiktig med hendene til den er jevn uten å tilsette for mye mel. Jo mer mel du tilsetter, jo mer kompakt blir gnocchien. Form den lett til en brødlignende form. Ta et lite stykke deig og rull den til en pinneform, ca 2 cm i diameter. Skjær deretter ut mange biter på ca. 2 cm store.
4. Gjenta det samme til all deigen er brukt opp, og legg gnocchiene du har laget spredt på et melet kjøkkenhåndkle. Pass på at de har nok mel og ikke ligger oppå hverandre. Da kan de fort klistre seg sammen. Kok så gnocchiene, omtrent to porsjoner om gangen, dypp dem i kokende vann og ta dem opp med en hullsleiv når de stiger til overflaten. Ha dem over i en varm panne med smeltet smør og salvie. Bland inn litt pastavann. Skru av varmen og bland inn og parmesan til slutt. Server umiddelbart, gjerne med litt nykvernet pepper og parmesan på toppen.