Enkel surdeigsfocaccia
Saftig og smakfull surdeigsfocaccia er det perfekte tilbehøret på tapasbordet og til en aperitivo.
GRANO D’ORO
SURDEIGSFOCACCIA
500 gr økologisk siktet hvete
350-370 gr lunkent vann
100 gr aktiv surdeigsstarter
9 gr salt
10 gr olivenolje (EVO) + ekstra for steking
Garnityr kan være:
rosmarin
salt
timian
tomater
oliven
eller saltsyltede sitroner
Denne deigen kan blandes for hånd eller med en kjøkkenmaskin.
Tilsett både mel, vann, salt og aktiv surdeigstarter i bollen til en mikser med eltekrok. Bland på laveste hastighet i 1– 2 minutter til det er godt blandet. Bland deretter på hastighet 2 i 5 minutter til deigen styrker seg og klumper seg rundt deigkroken.
La deigen hvile i miksebollen i 10 minutter. Deretter med maskinen på laveste hastighet heller du olivenolje sakte over i bollen mens du blander. Når all olivenolje er absorbert, skru opp mikseren til hastighet 2 i 1– 2 minutter til deigen kommer sammen igjen.
Nå er deigen klar for å heve. Dekk den til. Du kan eventuelt ha den over i en annen bolle som fungerer bedre til denne fasen.
Brett deigen 3-4 ganger i bakebollen med 30 min mellom hver gang. Etter hvert vil du merke at den bli mindre klissete og får mer spenst og struktur. Den dannes mer og mer bobler i deigen.
Smør innsiden av en ca 20×30 cm rektangulær ildfast form med olivenolje. (Jeg dekker som regel med bakepapir som jeg så smører med olivenolje, så er jeg sikker på at den ikke setter seg fast.) Ha deigen forsiktig over i formen. La deigen heve i formen i 4 timer.
Hvert 30. minutt den første timen, klem deigen forsiktig med våte hender til formens kanter for å hjelpe den å fylle formen. Deigen vil spre seg naturlig i løpet av denne heveperioden, så det er ikke nødvendig å strekke den for mye. Omtrent 30 minutter før slutten av den 4-timers hevetiden, forvarm ovnen til (220 °C) med en tom rist i midten av ovnen. Nå kan du alternativt også sette deigen i kjøleskapet, godt tildekket, å la den heve over natten. I dette tilfellet, ta den ut dagen derpå minst en time før du steker den.
Når ovnen din er varm, lag groper i deigen med våte fingre. Ha over rikelig med olivenolje som fyller inn hullene du har laget. Fordel på hakkede urter og grovt havsalt, og eventuelt annen topping. Stek til focacciaen er gylden på toppen, 20-30 minutter.
La focacciaen avkjøles i formen, og legg den deretter over på en rist. Den er fantastisk rett fra ovnen, og best den dagen den bakes.