SLOW STORIES
Abruzzos røde gull
I et lite område i Abruzzoregionen i Italia er høsting av det lukrative krydderet Safran en mange hundre år gammel tradisjon, fylt med en sterk lidenskap for landet og dets historie. Safranen fra dette området, som ofte kalles Zafferano dell'Aquila DOP, er ansett å være en av de beste safransortene i verden.
Nov 2021
Det var siste uken i oktober, og vi hadde bestemt oss for å utforske nye steder i Italia. Spesiell god følelse å være tilbake til dette kjære landet etter nesten to år. Vi skulle utforske naturen, de spektakulære fjellene i Appenniene og de vakre, hvilende middelalderbyene. Abruzzo består av 37% nasjonalpark og regnes for å være den grønneste av alle regioner i Europa. Men det kanskje mest spennende og fasinerende på denne turen, var å få være med på høstingen av safran. Lite visste vi om at safranhøstingen faktisk kun skjer i løpet av en to-ukers periode i slutten av oktober hvert år.
Akkurat i et bestemt område i denne vakre regionen, rundt L’Aquila, omringet av nasjonalpark og høye fjell, er klimaet og jordsmonnet perfekt for å dyrke safrankrokus. Og dette er virkelig ikke en jobb som gjøres av seg selv. Her kreves det mye tålmodighet og hardt arbeid. Prosessen med å produsere safran er et skikkelig håndverk. Man trenger tid og enorm omsorg for avlingen. Det er så godt å se at ikke alt, en gang i dag, kan gjøres om til en stor, maskinell produksjon. Her er det familier og flere generasjoner som står på, rygger som slites, hender som blir stivfrosne i de grytidlige morgentimene, og hoder som er skjerpet når hver enkelt krokus renses for de skjøre safrantrådene som befinner seg inni blomsten. Safrankrokusene blomstrer i en to ukers periode og må plukkes ved morgengry før blomstene åpner seg og kan miste safrantrådene, men også for å bevare dens unike aroma.
Vi fikk være med en familie som driver med safranproduksjon i San Pio i L’Aqulia. Vi var med å plukke blomstene fra åkeren og et par timer senere, var vi samlet rundt bordet på familiegården hvor vi alle, med varsomhet, separerte de tre safrantrådene som er inni hver blomst. Senere på dagen settes tørkeprosessen i gang, på en rist som ligger over glødene kull.
Safrantrådene har mye fuktighet i seg og de blir redusert hele 80 prosent. For å ende opp med et ferdig produkt på 1 gram safran, trenger man ca. 500 blomster og 80 gram safrantråder. Det ikke vanskelig å forstå at safran er en eksklusiv vare. Safran er det mest kostbare krydderet i hele verden, og safranen fra dette området i Abruzzo regnes for å være av de beste. Ingen tvil om at hver eneste safrantråd er verdifull.
Safranen brukes både kulinarisk og medisinsk. I tillegg har det blitt brukt til å farge tøy, og som essens i parfyme. Krydderet har også veldig høyt konsentrat av betakaroten, i ett gram faktisk like mye som i 7 kilo gulrøtter.
Tradisjonelt er safran mye brukt i italiensk mat, spesielt i retter fra Abruzzo, som risotto, sauser og til og med bakverk.
Safranen i Abruzzo og hvordan den blir til har virkelig satt spor i meg. Kanskje du også får en litt annen opplevelse neste gang du spiser noe med safran. Kanskje er det verdt å nyte smaken og maten litt ekstra, og litt langsommere?
DOP:
I Abruzzo kalles denne safranen ofte Zafferano dell'Aquila DOP, der DOP (Denominazione di Origine Protetta) betyr beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Det er en europeisk sertifisering som garanterer at produktet kommer fra et bestemt område og følger strenge kvalitetsstandarder.