Surdeig Ciambella – italiensk frokostkake

 

Ciambella er i slekt med den norske formkaken. Det finnes utallige versjoner av den, men felles for alle oppskriftene er at den inneholder få ingredienser. Ciambella er karakteristisk for sin ringform.

 

Som surdeigsbaker blir det alltid mye surdeigsstarter til overs. De som kjenner til surdeigskonseptet, skjønner hva jeg mener. Men disse surdeigsrestene kan faktisk brukes i andre oppskrifter, som foreksempel i en deilig ciambella kake. Jeg liker de best når de ikke er så søte, så har redusert sukkermengden noe i forhold til andre lignende oppskrifter.

 
 

 

RICETTA

Ciambella med surdeig

 

Ca. 8 personer

3 store egg

190 g sukker

175 g olivenolje

210 g helmelk

100 g surdeigstarter

1 sitron el 1 appelsin (økologisk)

420 g mel

1/2 ts salt

1 ts bakepulver

melis for topping

Smør en rund ciambellaform, ca 20 cm, godt med smør eller matolje.

Forvarm ovnen på 180 grader over- og undervarme.

Pisk egg og sukker til en tykk og luftig eggedosis, tilsett revet skall av en sitron eller appelsin. (Pass på å ikke ta med det hvite av skallet som er bittert på smak). Press saften ut av appelsinene. Sett til side.

Bland sammen olivenolje, surdeig, sitrussaften og melk.

Bland sammen alt det tørre; mel, bakepulver og salt. Miks så inn vekselvis det tørre og det våte i eggedosisen. Ikke pisk for lenge, siden kaken da fort kan bli tung.

Hell røren over i bakeformen og stek midt i ovnen i 40-45 minutter. Sjekk om kaken er klar ved å stikke en pinne i midten. Hvis det sitter deig igjen på pinnen når du tar den ut, må kaken stå litt lenger.

La den avkjøle litt før du forsiktig tar den ut av formen. Skjær med en kniv rundt kanten for å løsne den fra formen.

Nyt til frokost med en kopp varm te eller kaffe på ekte italiensk vis!

 
 
 
 
Previous
Previous

Ciambelline al vino

Next
Next

Torta all’arancia