Ciambelline al vino
Le Ciambelline al vino blir tradisjonelt servert med et glass søt vin på slutten av måltidet. Disse sprøe små godsakene er perfekte å sette på bordet under en sosial kveld med gode venner og familie.
Le Ciambelline al vino, oversatt til norsk: vinkjeks, er søte kjeks, tradisjonelt typisk for Lazio-regionen og det romerske bondekjøkken. De lages uten smør og egg, med en veldig enkel deig basert på få ingredienser: mel, sukker, rødvin eller hvitvin, olivenolje og litt bakepulver. Det finnes selvfølgelig ulike varianter av disse ettersom de har gått fra generasjon til generasjon. En sikker ting er hvertfall at de er superenkle å lage og perfekt snacks for avrundet et måltid.
RICETTA
Le Ciambelline al vino (ca 20 stk)
40 g sukker + ekstra for å rulle de i
60 ml extra virgin olivenolje
60 ml tørr hvitvin (eller rødvin – det du har)
Revet skall av en halv sitron (økologisk)
170 g mel
4 g bakepulver
0,5 ts salt
Visp sammen sukker, olivenolje og vin. Tilsett sitronskall og rør med en tresleiv for å kombinere alt. Tilsett også en tredjedel av melet. Tilsett deretter en blanding av bakepulver, salt og resten av melet, litt om gangen, til det begynner å bli en ganske kompakt deig (hvis det blir for vanskelig med en skje, ha deigen ut på arbeidsbenken og kna for hånd). Det er ikke sikkert du trenger alt melet. Når deigen er elastisk og glatt, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i romtemperatur i 10 minutter.
Forvarm ovnen til 175°C og kle to brett med bakepapir. Hell ekstra sukker på en flat tallerken.
Begynn å lage små ringer. Ta et stykke deig på størrelsen med en valnøtt og rull den til en tynn pølse på ca. 10 cm, legg den deretter rundt en finger og sett sammen endene til en ring. Rull den i sukkeret, snu den for å dekke begge sider, og legg den deretter på brettene med bakepapir. Gjenta det samme med resten av deigen.
Stek kjeksene i ovnen i 15-20 minutter (snu brettene halvveis i stekingen). Ta dem ut av ovnen når de har en lys gyllen farge og la dem avkjøles på brettet.
Når de er avkjølt, ha de i en kakeboks for å bevare sprøheten. De holder seg i flere uker. Nyt til kaffe, vin, likør eller bare for seg selv.