Cantucci con mandorle e pistacchio

 
 

Cantucci er alltid en suksess å sette frem til kaffen eller til et glass dessertvin, helst Vin Santo, etter et måltid. Disse søte kjeksene er en tradisjon fra det toskanske kjøkken og blir laget i utallige varianter. Jeg foretrekker disse klassiske med mandler, og med pistasjnøtter og sitronskall som prikken over i’en.

 
 
 

Den kjente biscottien Cantuccio ser ut til å stamme tilbake til 1500-tallet eller tidligere. Navnet kan komme fra «cantellus» som på latin betyr «stykke eller brødskive», og det var en salt kjeks med opprinnelse tilbake til romertiden, som soldatene hadde med seg på lange reiser fordi den hadde så lang holdbarhet. Fra 1500-tallet finner vi kjeksen i Medici-familien i Firenze. Mange tror kanskje at kjeksen har navnet biscotti, som er en fellesbetegnelse på søte kjeks i Italia. Ordet biscotti kommer fra Biscoctus på latinsk og betyr stekt to ganger, og det er det som også gjør denne Cantuccien så hard og sprø… Og perfekt å dyppe i en varm espresso eller i en søt dessertvin som Vin Santo.

 
 
 

 

RECIPE

Cantucci med mandler og pistasjnøtter

 

Ca. 24 kjeks

45 g meierismør

140 g sukker

2 ss olivenolje (EVO)

2 egg

1/3 vaniljestang

Finrevet skall fra 1 sitron

270 g økologisk siktet hvete el spelt

1 ts bakepulver

1 klype salt

100 g ristet økologiske mandler, grovhakkede

30 g naturell pistasjenøtter, grovhakkede

Forvarm ovnen til 175 grader over- og undervarme.

Start med å piske smør, olivenolje og sukker til det blir lyst og luftig. Jeg foretrekker å bruke kjøkkenmaskin til dette. Tilsett så eggene, sitronskall og vaniljepulver og rør alt godt sammen.

Rør de tørre ingrediensene sammen i en bolle; hvetemel, salt og bakepulver. Vend det så inn i røren med en slikepopp. Bland det godt inn, men ikke rør lenger enn nødvendig. Prøv å holde røren lett og luftig.

Til slutt vender du inn mandlene og pistasjnøttene. Massen skal være tykk og klissete.

Del massen i to og rull hver av de utover på et stekebrett til en form som små brød. De skal være ca 3 cm høye.

Stek midt i ovnen i 25 minutter. Har du litt ujevn varme i ovnen, snu brettet når halve tiden har gått. Ta brettet ut og la avkjøle i 5-10 minutter. Skjær opp i 1,5 cm brede skiver og legg de med snittflaten ned på brettet.

Stek en gang til i 7 minutter, vend kjeksene med den andre snittflaten opp. Stek i 7 minutter til, slik at kjeksene blir gyldne på begge sider.

Avkjøl på stekebrettet først og overfør dem på en rist.

Buon appetito!

 
Previous
Previous

Giovedì gnocchi

Next
Next

Surdeig grissini