Giovedì gnocchi
Giovedì gnocchi - du har kanskje hørt dette uttrykket før. Har du lurt på hva det betyr? Hva som ligger bak uttrykket?
Direkte oversatt betyr det «torsdag gnocchi». Gnocchi er en italiensk rett bestående av poteter, mel og egg.
Gnocchi kommer fra romersk matkultur, enda mer spesifikt fra området Trastevere i Roma. Hvis du er i Roma på en torsdag, er det vanlig å se Gnocchi på menytavlene rundt omkring. Men hvorfor er akkurat denne dagen dedikert til denne «piatto povero» (fattigmannsretten)?
Det italienske kjøkken er rikt ikke bare som retter, oppskrifter, aromaer og smaker, men også for alle mytene og historiene bak rettene og hvilket navn og uttrykk de har.
Gnocchi torsdag» er et gammelt uttrykk fra den tiden hvor det ikke var så mye mat på bordet som vi har i dag.
Man måtte planlegge uken riktig for å få mest mulig næringsrike retter, og gnocchi ble tilberedt torsdager, siden det var et måltid rikt på kalorier, noe som var viktig siden fredag var en fastedag hvor man skulle spise magert. I tillegg til giovedì gnocchi var det “venerdì pesce” (fredag fisk), sabato trippa (lørdag kjøtt) osv osv.
Den gamle oppskriften på gnocchi var ofte med vann i stedet for egg, siden egg var mer en luksusvare og noe mange ikke hadde råd til.
Å lage gnocchi er en superfin aktivitet å gjøre sammen med barn.
RECIPE
Gnocchi di patate
for 4 personer
1 kg. melne poteter
200–250 gram fint mel (tipo 00)
1 egg
en klype salt
Kok potetene med skallet på til de er gode og møre. Bruk en potetpresse/gnocchipresse og press ut alle potetene på benken mens potetene fortsatt er varme. Lag en grop i midten av massen og kakk i et egg. Visp egget med en gaffel før du også blander inn melet. Dryss over en god del av melet, men la noe være igjen. Bland alt godt sammen med en gaffel og etterhvert hendene. Tilsett resten av melet etterhvert hvis massen er klissete.
Elt deigen litt, men jobb veldig forsiktig. Trikset er å holde deigen mest mulig lett og luftig.
Begynn deretter med en gang å rulle lange små pølser på ca 1,5 cm i diameter og kutt de i i ca 2 cm tykke biter. Det er lettest å rulle ut gnocchi når massen fortsatt er varm.
Når alle er laget, legg de spredt utover på et håndkle eller lignende. Pass på at de ikke klistrer seg sammen. Bruk gjerne litt durumhvete for å unngå det.
Kok opp en stor kjele med vann tilsatt salt, og ha oppi gnocchien. Når de flyter opp til overflaten, tar du de opp og vender de forsiktig inn i sausen du har tilberedt.
Smaker godt med foreksempel en pesto, tomatsaus eller ostesaus.
BUON APPETITO!