Cappellacci di Francesca, fylt pasta med gresskar
I fjor vår fikk vi et kurs av vår venninne Francesca, som kommer fra Emilia-Romagna i Italia hvor de lager denne spesifikke retten. Hun vokste opp med Nonna sin som var en mester i å lage Cappellacci.
Ordet cappellacci betyr hatter, og Cappellacci di Zucca er gresskarfylt pasta fra provinsen Ferrara, regionen Emilia-Romagna, nord i Italia. I dette området er folk kjent som gresskar-spisere.
Pastaen er formet som hatter og servert i en smør- og parmesansaus med salvie. Vi fikk et kurs fra Francesca, som kommer fra dette området av Italia, og som vokste opp med Nonna som var en mester i å lage Cappellacci.
Hjemmelaget pasta smaker helt fantastisk! Kanskje også fordi det er mye arbeid og kjærlighet i det. Vi laget dette til en forsommerkveld på hytta i fjellet. For å gi litt ekstra smak og farge på den plukket vi litt fersk brennesle utenfor hytta og blandet inn i pastadeigen. Å se solen gå ned bak fjelltoppene mens du nyter denne ferske hjemmelagde pastaen med et godt glass rødvin og de beste vennene... Det er livet.
“Don’t eat anything that your great-great grandmother wouldn’t recognize as food.”
Michael Pollan
RECIPE
Cappellacci di zucca - Gresskarfylte ravioli
4 personer
DEIG
4 egg
400 gram ekstra fint mel, tipo 00
FYLL
400 gr gresskar
4 toppede spiseskjeer finraspet parmesan
0,5 ts pepper
0,5 ts revet muskatnøtt
0,5 ts salt
revet skall fra en halv sitron (økologisk)
SAUS
4 ss usaltet smør
6 ss revet parmesanost
friske salvieblader
Del gresskaret i to og ta ut grasskarfrøene. Legg det med snittflaten ned og stek ved 180 grader i 40-50 minutter. Stikk en pinne gjennom for å sjekke at det har blitt mykt. Avkjøl før du skraper ut alt kjøttet med en skje, mos det med en gaffel, og sett til side. Når det er helt avkjølt, vil det kanskje ha kommet ut en del vann fra gresskarfyllet. Dette er fint å fjerne, så fyllet ikke blir for tynt. Bland inn resten av ingrediensene. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt, og eventuelt litt sitronskall.
Prøv så å lage deigen for hånd slik vi gjorde. Lag en fontene/krater i fjellet av mel som du har helt ut på bakeplaten. Kakk eggene og hell de oppi. Pisk eggene forsiktig og bland litt og litt mel inn i eggene. Arbeid med egg og mel-blandingen til det er godt blandet. Her er det viktig å kna deigen i 8-10 minutter, så den blir jevn og fast, og får en god spenst.
La deigen hvile i ca. 30 min. Kjevle ut til en tynn deig eller bruk den tynneste innstillingen på en pastamaskin. Klipp deretter ut firkantede former, ca 8 × 8 cm. Legg en teskje av gresskarfyllet i midten av deigen og brett over midten til en trekant. Ta tak i hver ende og bind dem sammen, bruk litt vann hvis det er vanskelig å få det til å feste seg.
Kok opp en stor kjele med saltvann, og ha i den fylte pastaen. De er klare etter 2-3 minutter. Hell den kokte pastaen over i pannen hvor du har smeltet smør og salvie. Fylle fjerne på med litt pastavann i pannen for å få en kremete og god saus. Riv ekstra parmesan og pynt med salvie på hver tallerken.
BUON APPETITO!