Tagliolini al limone
Tagliolini al limone er en perfekt feiring av sitronens friskhet, spesielt om vinteren når sitronene er på sitt beste.
Da finner også sitronene fra Amalfikysten veien til norske butikker, så nyt de mens de er i sesong.
For meg er denne retten en hyllest til sitronens rene, friske smak – en av mine absolutte favoritter. Når sitronene er i sesong om vinteren, blir de enda mer aromatiske, og deres nydelige syrlighet gir et kjærkomment avbrekk fra de mørke, kalde dagene.
Jeg elsker hvordan den enkle kombinasjonen av pasta, smør og sitron gir en lett, frisk og perfekt balanse mellom syre og sødme. Hver munnfull er som en invitasjon til å nyte sitronens naturlige friskhet, uten at noe overkompliseres. Denne retten er, som mange italienske retter, utrolig enkel. Bare være forsiktig så du ikke overarbeider den. Det er fort gjort å ødelegge disse enkle, rene smakene, hvis man tenker at man skal legge til noe ekstra for å få mer smak.
Dette er rett og slett et lite stykke vintermagi i hver bit – både enkelt og uendelig tilfredsstillende. Det er bare å lukke øynene, koble på sansene, og drømme seg bort til solfylte dager ved Amalfikysten.
RICETTA
Tagliolini al limone
4 personer
400 g fersk tagliolini (eller annen tynn pasta som fettucine eller linguine)
1 liten usprøytet sitron (både saft og revet skall)
1/4 av en fersk rød chili (valgfritt, pass på at ikke den dominerer retten)
1 hvitløksfedd, finhakket
40 g smør
3 ss ekstra virgin olivenolje
60 g revet parmesan eller pecorino (valgfritt, avhengig av smak)
En liten håndfull finhakket persille
Litt pastavann (ca. 1 dl)
Kok pastaen i godt saltet vann til den er al dente. Spar ca. 1 dl av pastavannet før du heller av vannet.
Mens pastaen koker, smelt halvparten av smøret og olivenolje på lav varme i en stor panne.
Tilsett chili, hvitøk og hele persillekvister (det som er igjen når du bruker bladene som finhakkes) i smøret/oljen, og la det svette på lav varme i ca. 1-2 minutter for å frigjøre aromaene. Pass på at det ikke brunes.
Til sett 3-4 ss med pastavann i pannen og press sitronsaft over. La det småputre i et minutt til, mens du rører lett. Ta ut persillekvistene.
Når pastaen er ferdigkokt, legg den rett i sitronsausen. Rør godt slik at pastaen absorberer sitron- og smørsmakene.
Tilsett en ekstra stor terning med smør og litt pastavann (litt om gangen) for å hjelpe sausen med å binde seg til pastaen. Bland godt inn. Vannet inneholder stivelse, som gjør sausen silkemyk uten behov for fløte.
Bland inn parmesan eller pecorino. Dette vil også hjelpe med å tykne sausen litt og tilføre en deilig smak. Skru av varmen på platen. Tilsett mer pastavann om nødvendig. Bland inn finhakket bladpersille.
Server pastaen straks mens den er varm med revet sitronskall som garnityr.
Tips:
Denne retten handler om balansen mellom syre fra sitronen og fett fra smøret eller olivenoljen, så juster mengden sitronsaft etter din smak.
På Amalfikysten serverer de ofte denne retten med et glass lokal hvitvin for å få fram de friske sitrussmakene.