Marmellata di arance
Jeg kan ikke få sagt nok hvor stor kjærlighet jeg har til sitrus. Og når vinteren er her, og det er sesong for det i Europa, kjøpes det kilosvis med appelsin hos oss. Ikke minst for å ha ferskpresset appelsinjuice hver morgen. Det er la medicina som min kjære kaller det. Og det er det virkelig. Medisin både for kropp og sjel. Og det gjør det litt lettere å komme seg gjennom kalde, mørke vinterdager.
I løpet av vintersesongen når butikken er fulle av appelsiner fra Spania og Italia må jeg alltid lage marmelade av appelsiner, bitre appelsiner, sitroner eller klementiner. En blanding er enda bedre. Og jeg elsker frisk, syrlig og litt bitter marmelade med en touch av Middelhavet. Det er viktig å bruke økologiske sitrusfrukt, fordi i denne oppskriften er skallet en viktig del av resultatet. Jeg prøver å lage litt ekstra når jeg først lager, og i tillegg til å nyte det på ristet surdeigsbrød på morgenen, er en av mine favoritter Crostata di marmellata, pai med appelsinmarmelade.
RICETTA
Marmellata di arance
2 kg økologiske appelsiner
250 g rårørsukker
En halv vaniljestang
Start med å skrelle av skallet på appelsinene, men pass på å ikke ta meed det hvite på innsiden. Det smaker for bittert. Kutt så alt skallet i små strimler og la det koke i litt vann til det begynner å bli mykere. Ca 30 minutter.
Ta skallet ut og sett til siden. Skjær resten av appelsin i biter og kok i en kjele med sukkeret og vaniljestang. Ta også med all appelsinsaften. La koke i minst 30 minutter. Blandingen skal koke inn til en ganske tykk masse. Tilsett også appelsinskallet og la det småkoke i en halvtime til. Pass på at det ikke koker tørt. Følg med og smak på det. Du merker når det er ferdig,