Pomodori con riso

Pomodori con riso, tomater fylt med ris, er en autentisk italiensk rett som hyller enkelheten og smaken av nydelige ingredienser fra Middelhavets kjøkken. Det var Marisa som lærte meg å lage denne retten i sommer, dagen før jeg skulle sette meg på flyet hjem til Norge, etter en lang og herlig italiensk sommer.

 

Tomat er den store sommergrønnsaken. Sommeren er på hell her i nordlige strøk, men lenger sør i Europa er det fortsatt sommer, og tomatsesongen er enda ikke over. Også her i landet kan man fortsatt få tak i tomater i alle størrelser og smaker på denne tiden av året, selv om egendyrkede tomater er i mindretall her i Norge. Dette er en nydelig sommerrett som kan spises varm eller kald.

I denne retten finner vi tomater, ris og aromatiske urter og hvitløk som forsterker middelhavsaspektet og smaken til denne oppskriften. Pomodori con riso er en høyt elsket og kjent oppskrift fra romersk mat. Det har blitt en klassiker i mange italienske familier, hvor alle stort sett har sin variant med ulike ingredienser.

Det spesielle med oppskriften er faktisk det å bruke rå ris som koker sakte i ovnen, inne i selve tomaten. Jeg anbefaler å velge en god ris, som Carnaroli.

Næringsstoffer: Betakaroten, vitamin c, kostfiber, antioksidanter (spesielt lykopen)

 
 
 

RICETTA

Pomodori con riso e patate

6 personer

 

6 store runde røde tomater / gjerne bifftomater

12 ss arborio/carnaroli ris (2 ss per tomat)

6 ss parmesan

1 fedd hvitløk

1 kvist persille

1 kvist basilikum

1 kvist rosmarin

extra virgin olivenolje

salt

pepper

Start med å skjære av toppen av tomatene. Ca 1 cm ned fra stilken. Ta vare på toppene. De brukes til lokk.

Grav så ut all tomatkjøttet. Pass på at det ikke blir hull i tomatene.

Kjør tomatkjøttet sammen med hvitløken, basilikum, persille, en ss olivenolje, salt og pepper i en stavmikser. Rør inn ukokt ris. Sett blandingen en times tid i kjøleskapet slik at risen får absorbere litt av vesken, samtidig som den trekker til seg masse god smak. Ta ut av kjøleskapet og tilsett til slutt parmesan. Fyll tomatene med risblandingen.

Ha litt ekstra med salt og olivenolje over, og sett på lokket på tomatene.

Skrell poteter og kutt de i terninger, bland de i en bolle med rosmarin, salt og en god slump olivenolje. Vend alt godt inn med potetene. Legg potetene i formen rundt tomatene. Ha litt ekstra med olivenolje og strø ekstra salt over til slutt.

 

Stek på 180 C grader i 45-50 min.

 
 
Previous
Previous

Gnocchi di Zucca

Next
Next

Agrettipasta con acciughe, burrata e pangrattato