Pallotte cacio e ova (brødboller)

Pallotte cacio e ova er en deilig og rustikk italiensk rett som har røtter i regionen Abruzzo. Navnet oversettes til «osteballer med egg», og det er akkurat hva det er - små baller laget av en blanding av brød, pecorino og egg.

 

Tradisjonelt ble pallotte cacio e ova laget for å bruke opp rester av brød og ost på, og derfor er det en enkel, men smakfull rett. Faktisk helt himmelsk. Det er en typisk cibo povero rett (fattigmannsmat) fra Abruzzo. Den kan serveres som en forrett eller som en del av et større måltid, vanligvis med en enkel tomatsaus og en grønn salat til.

For å lage denne retten begynner man vanligvis med å blande brødsmuler, revet pecorino-ost, egg, og krydder som salt, pepper og persille til en smidig deig. Deretter formes deigen til små baller og stekes til de blir gyldne og sprø på utsiden.

Den rustikke sjarmen til denne retten og dens rike smak gjør den til en favoritt blant både lokalbefolkningen og de som er heldige nok til å prøve den. Selv om denne retten ble til for å bruke opp matrester, betyr ikke det at den er noe mindre spennende. Og man kan i tillegg spise den med ekstra god samvittighet.

 
 

RICETTA

Pallotte cacio e ova

4 personer

 

300g brødsmuler (helst fra dag gammelt brød)

200g revet pecorino romano

100g revet parmesan, Parmigiano Reggiano

3 egg

1,5 dl melk

1 hvitløkssfedd

2 ss fersk persille, finhakket

Salt og pepper etter smak

Solsikkeolje el rapsolje til steking

Forbered deigen. Bland brødbiter, melk, revet ost, finhakket persille, og krydder etter smak i en bolle. Hvis brødbitene er tørre, la de ligge litt i oppvarmet melk først.

Tilsett pisket egg og bland godt til alle ingrediensene er jevnt fordelt. La deigen hvile tildekket med plast i 30 min.

Form baller. Form deigen til små baller, omtrent på størrelse med en valnøtt. Klem godt for å sikre at ballene holder seg sammen.

Stek ballene. Varm opp en god mengde olje i en dyp stekepanne eller gryte over middels varme. Når oljen er varm, legg forsiktig ballene i pannen i små partier slik at de ikke berører hverandre. Stek ballene til de er gylne og sprø på utsiden, og sørger for å snu dem jevnlig for å sikre jevn steking.

Server. Når ballene er ferdig stekt, fjern dem forsiktig fra pannen og la dem renne av på kjøkkenpapir.

Server Pallotte cacio e ova varme med en enkel tomatsaus og med en grønn salat til.

Tomatsaus:
Varm 2 ss olivenolje på middels varm, tilsett et hvitløksfedd. La det sette smak på oljen. Tilsett en tomatboks, god kvalitet, smak til med salt, la den koke i 10-15 min. Smaksett også gjerne med noen blader basilikum på slutten.

Nyt denne deilige og smakfulle italienske retten sammen med familie og venner!

 
Previous
Previous

Vårens grønne Vignarola

Next
Next

Cantucci con nocciole e cioccolato