Vårens grønne Vignarola

Når våren smyger seg inn over Roma, fylles markedene med vårens første grønnsaker, og duften av Vignarola sprer seg fra kjøkkenene. Denne tradisjonelle retten innkapsler den romerske vårens magi i hver bit.

 

Vignarola er en tradisjonell romersk vårrett som feirer sesongens ferske grønnsaker. Navnet "Vignarola" stammer fra ordet "vigna," som betyr vingård, og viser til de friske ingrediensene som typisk ble dyrket i og rundt vingårdene i Lazio-regionen. Denne retten har røtter dypt forankret i den romerske bondematen, der enkelhet og smak står i sentrum.

Historisk sett var Vignarola en rett som ble tilberedt av bønder på landsbygda rundt Roma. Ingrediensene var det de hadde tilgjengelig etter vintersesongen: artisjokker, favabønner/hestebønner, erter, romersk salat og noen ganger spekeskinke eller pancetta. Kombinasjonen av disse vårgrønnsakene skaper en harmonisk og så næringsrik rett som reflekterer naturens syklus og de lokale råvarene.

Kulturelt sett representerer Vignarola den italienske matfilosofien "la cucina povera," som handler om å utnytte enkle ingredienser til å lage smakfulle retter. Retten feirer våren og viser respekt for sesongens beste råvarer. I dag nytes Vignarola både i hjem og på restauranter i Roma, som et symbol på den romerske matkulturen og dens fokus på enkle, men raffinerte smaker.

 
 

RICETTA

Vignarola Romana

4 personer

 

4 artisjokker, eller 8 av de små lilla om du får tak i

250 g grønne asparges

250 g ferske eller frosne erter

250 g ferske eller frosne favabønner

1 hode romanosalat, grovhakket

2 vårløk, skåret i tynne skiver

4 ss ekstra virgin olivenolje

Skall fra 1 sitron, finrevet

Salt og pepper etter smak

mynte etter smak

Vann med litt sitronsaft (til å ha artisjokkene i)

Forbered artisjokkene: Fjern de ytre bladene på artisjokkene til du kommer til de mykere, lysegrønne bladene. Skjær av toppen og stilken, og fjern den hårete delene i midten. Skjær dem i tynne skiver og legg dem i vann med litt sitronsaft for å forhindre at de blir brune.

I en stor kjele, varm opp 2 ss olivenolje over middels varme. Tilsett vårløk og surr i ca. 2-3 minutter til de er myke. Tilsett artisjokkskivene og la dem surre i ytterligere 5 minutter.

Tilsett erter, favabønner og romanosalat. Rør godt og la det surre i ca. 10-15 minutter til grønnsakene er møre. Hvis nødvendig, tilsett litt vann for å unngå at grønnsakene setter seg fast i bunnen. Krydre med salt og pepper etter smak.

Fordel Vignarola på tallerkener, drypp over resten av olivenoljen, topp med finrevet sitronskall og fersk Mozzarella di Bufala ved siden av.

Vignarola kan nytes som en lett hovedrett eller som tilbehør. Helst med et godt brød til.

 
Previous
Previous

Pesto alla Genovese

Next
Next

Pallotte cacio e ova (brødboller)